

کشت تنباکو در ایران یکی از سوالاتی هست که برای بسیاری پیش میاید . در این مقاله قصد داریم به کشت تنباکو در ایران بپردازیم . اما قبل از آن نیاز هست که با شرایط آب و هوایی که مناسب کشت تنباکو میباشد آشنا شویم.
شرایط آب و هوایی و خاک مناسب برای کشت تنباکو
کشت تنباکو در مناطق مختلف کشور متفاوت است . به گزارش سازمان دخانیات کشور , تنباکویی که در سیگار استفاده میشود در استان های شمالی مثل گلستان و مازندران و همچنین در استان های آذربایجان شرقی و غربی کشت میشود .
برای رشد گیاه تنباکو بر خلاف بسیاری از گیاهان خاک حاصلخیزی که مواد آلی زیادی داشته باشد مناسب نیست . زیرا مواد آلی از کیفت و همچنین ظاهر برگ های آن میکاهد و اثر آن را کم میکند . بهترین نتیجه کشت تنباکو را میتوان در خاک های سبک و شنی مشاهده کرد .
گیاه تنباکو به روش خزانه داری کشت می شود . خزانه داری روشی است که در یک زمین جداگانه ( متفاوت از زمین اصلی ) بذر را میکارند که به آن زمین متفاوت ” خزانه” می گویند . به دلیل آن که بذر گیاه تنباکو بسیار کوچک است , قابلیت رشد در زمین اصلی را ندارد . از این رو قبل از نشاء در زمین اصلی آن را در خزانه نگهداری می کنند تا نتیجه مطلوب حاصل شود .
بذر های کاشته شده تقریبا پس از ۶ هفته مناسب کاشت در زمین اصلی می شوند . و در زمین اصلی عمل نشاء انجام می شود . توجه کنید که رشد این گیاه کمی کند است . همچنین در روزهای ابتدایی شاهد پلاسیده شدن تنباکو خواهید بود که نگران کننده نیست و به مرور درست می شود .
به دلیل آن که ریشه این گیاه فعال است , باعث مقاومت آن در برابر کم آبی می شود . به همین دلیل در استان های شمالی تقریبا این گیاه اصلا آبیاری نمی شود . و در مناطق دیگر روش های مختلفی برای آبیاری گیاه وجود دارد .
گیاه تنباکو تا ارتفاع یک الی یک و نیم متر رشد می کند .
برداشت و پس از آن
برداشت تنباکو به این صورت است که باید برگ های گیاه به صورت تک تک چیده شود . البته باید این کار را در چند مرحله انجام داد . بنابراین برداشت کامل چندین دفعه ( بین ۴ تا ۶ دفعه ) طول می کشد .
زمانی که شما متوجه شدید برگ ها شادابی و تازگی خود را از دست داده اند اما هنوز سبز هستند , زمان مناسب برای برداشت است . در این زمان برگ ها باید بوی تنباکو بدهند .
تولید تنباکو
پس از چیدن برگ ها باید به روش های مختلف آن را به تنباکو تبدیل کرد . روش مرسوم در ایران , روش آفتاب خشک میباشد . در این روش برگ های گیاه تنباکو را زیر نور آفتاب آویزان می کنند تا با قرار گرفتن در معرض نور طبیعی خورشید خشک شوند .
خط تولید و بسته بندی تنباکو
برای اینکه تنباکو به مرحله بسته بندی برسد از بخش های مختلفی عبور می کند . در ابتدا برگ های چیده شده را در دستگاه خشک کننده میریزند . این دستگاه پس از خشک کردن , برگ ها رو به پودر تبدیل می کنند . سپس وارد مرحله ای می شود که باید این مواد پودر شده در محلول مخصوصی خیسانده شود . سپس در مرحله ی بعد وارد مخزنی میش شود و توسط همزن به شکل خمیر در می آید . سپس توسط دستگاهی دیگر این خمیر به قطعات مختلف برش داده می شود . و در نهایت توسط دستگاه دیگری بسته بندی می شود .
تولید و بسته بندی تنباکو معسل
از ابتدا تا مرحله تولید خمیر مشابه تنباکوی معمولی است . برای تولید تنباکو معسل زمانی که خمیر در حال شکل گیری در دستگاه است به آن اسانس های میوه , شیره و مواد معسل اضافه میکنند .
دستگاه بسته بندی همه محصولاتی را که ارائه میکند از کیفیت یکسان برخوردار میباشد . بسته بندی با دستگاه در دو مدل ۵۰ گرمی و ۲۵۰ گرمی انجام میشود.
دستگاه بسته بندی تنباکو جدیدترین محصول شرکت ما میباشد. شرکت عدیلی با افتخار صفر تا صد دستگاه را تماما در داخل کشور تولید میکند و از واردات محصولات خارجی به داخل کشور جلوگیری مینماید.
ایجاد اشتغال
کشت تنباکو باعث ایجاد صرفه اقتصادی در کشور می شود . با کشت تنباکو از واردات آن جلوگیری می شود و ارز در کشور ذخیره می شود . حتی می توان با تولید بیشتر , آن را صادر نیز کرد .
به گفته ی وزیر صنعت , معدن و تجارت با کشت توتون در استان گلستان حداقل ۲ هزار تن از خانواده های روستایی مشغول به کار شدده اند . که ازتولید تا فروش و بسته بندی آن نقش دارند .